fbpx
21 Липня, 2022

Надзвичайна ситуація в дії: В Угорщині ціну на газ для населення понад ліміт підняли в 7 разів, на електрику – вдвічі

Надзвичайна ситуація в дії: В Угорщині ціну на газ для населення понад ліміт підняли в 7 разів, на електрику – вдвічі

У четвер, 21 липня, вранці урядовий уповноважений з питань комунального господарства провів позачерговий брифінг, який тривав всього 7 хвилин, відповіді на запитання для журналістів не передбачалися. Урядовий уповноважений повідомив про нові ціни на енергоносії для населення.

“Заява Сіларда Немета (Szilárd Németh) прозвучала абсолютно несподівано, без попереднього оголошення”, – зазначає видання portfolio.hu.

У випадку природного газу нова ціна понад зафіксований ліміт споживання в сім разів перевищує номінальну, тоді як у випадку електроенергії можна говорити про подвоєння.

“Ми повинні думати про те, чи газ і нафта взагалі буде восени і взимку в Європі”, – пояснив на своєму брифінгу деталі поправки, які мають призвести до скорочення комунальних витрат Сілард Немет.

газ мад2

Він нагадав, що уряд Угорщини оголосив про надзвичайну енергетичну ситуацію в країні, в рамках якої було підготовлено план дій із 7 пунктів, одним із елементів якого є саме скорочення комунальних витрат.

“За таких обставин, за умов воєнного часу неможливо зробити, щоб усі отримували електроенергію та природний газ за зниженою ціною, і щоб усі споживали ресурси необмежено”, — зазначив головний комунальник Угорщини.

Одночасно Сілард Немет сказав, що для населення були встановлені ціни навіть нижчі від ринкових. Це стосується навіть тих, які угорцям доведеться сплачувати понад ліміт.

Що нового у тарифах?

За рішенням уряду Орбана, визначено межу споживання, нижче якої населення Угорщини сплачує знижену ціну за комунальні послуги (для природного газу це 1729 кубічних метрів на рік, для електроенергії – 2523/кВт-год на рік).

У випадку електроенергії: знижена ціна залишається 36 форинтів за кіловат. Понад ліміт виростає вдвічі до 70,10 форинтів. За словами угорського урядовця, реальна ринкова ціна становить 268,9 форинтів. При цьому нічний тариф залишається на рівні 23,1 форинта/кВт-год до ліміту споживання, ціна без знижки становить 62,9 форинта.

Природний газ: до ліміту споживання (а це приблизно 144 кубічних метрів на місяць) угорці будуть сплачувати 102 форинта за кубічний метр. Все, що вище – 747 форинтів за кубічний метр. Реальна конкурентна ринкова ціна становить 1020 форинтів, за словами урядовця.

Залишається знижка для багатодітних сімей: ліміт споживання для сім’ї з трьома дітьми збільшується на 600 кубометрів і плюс на 300 кубометрів на кожну дитину.

Сілард Немет зазначив, що за офіційними даними в Угорщині проживає 300 тис. багатодітних сімей, але наразі цією знижкою скористалися лише 26 тис. Тому він запропонував усім багатодітним родинам скористатися цією знижкою.

Нагадаємо, що 13 липня керівник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш оголосив про запровадження надзвичайної ситуації в енергетиці посилаючись на “європейську енергетичну кризу”.

 


Уряд Орбана оголосив надзвичайний стан в енергетиці та прийняв план дій із семи пунктів, у рамках якого з 1 серпня 2022 року мають змінитися ціни на газ та електроенергію.


 

За словами Гуйяша на прес-конференції ціни на енергоносії стрімко зростають у всій Європі через тривалу російсько-українську війну та санкції Брюсселя проти Росії.

Урядовець зазначив:

“Щоб захистити угорські сім’ї та економіку, угорський уряд, як і багато інших країн, оголосив про надзвичайний стан в енергетиці та ухвалив план дій із семи пунктів, який набуде чинності в серпні”.

Уряд Орбана вирішив, що Угорщина збільшить внутрішній видобуток газу з півтора мільярдів до двох мільярдів кубометрів. Уряд уповноважив главу МЗС Петера Сійярто домовитися про постачання додаткових запасів газу, буде заборонено експорт енергоносіїв і дров.

До кінця року уряд також вирішив суттєво збільшити внутрішній видобуток бурого вугілля. Угорський кабінет міністрів також вирішив, що блоки електростанції “Матра” повинні бути перезапущені якнайшвидше, а також ініціюватиме продовження годин роботи АЕС “Пакш”.

Раніше, 8 червня, в Угорщині ухвалили законопроект про надзвичайний стан, оголошений у зв’язку з повномасштабною російсько-українською війною – він триватиме до 1 листопада.

Ухвалений закон пропонує продовжити дію урядових постанов за спеціальним правовим порядком. Також таким чином планують запобігти і пом’якшити негативні економічні наслідки.

У вівторок, 24 травня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про надзвичайний стан “через війну в Україні”. Це сталося буквально через кілька хвилин після того, як було офіційно сформовано п’ятий уряд Орбана.

Утім, на думку угорський експертів, надзвичайний стан, навіть з приставкою “воєнний” – це спроба Орбана в ручному режимі врятувати економіку країни від інфляції.

У свою чергу Угорщина збільшує податки для великих компаній: кошти обіцяють спрямувати на захист сімей та армію.

 

InfoPost.Media

Фото з відкритих джерел


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі