fbpx
17 Вересня, 2021

Візит Папи Франциска до ромського поселення поблизу Кошице привернув увагу світових ЗМІ

Візит Папи Франциска до ромського поселення поблизу Кошице привернув увагу світових ЗМІ

Візит Папи Франциска до житлового масиву Лунік IX (Luník IX) у Кошицях, де компактно проживає місцева ромська громада, викликав величезний інтерес з боку світових ЗМІ.

Зокрема, слід зазначити, що тема інтеграції ромів у Словаччині є дуже актуальною вже багато років. Аналогічно, як і у сусідніх країнах, наприклад, в Угорщині та в Україні – насамперед на Закарпатті.

Житловий масив Luník IX – досить відомий експериментальний проєкт з інтеграції ромів у суспільство, вперше запроваджений у Словаччині.

Pope 12

У районі Лунік, на околицях міста Кошице, у таборі мешкало близько 2000 ромів. У 1995 році міська управа вирішила збудувати для них комплекс, оснащений всім необхідним. Роми безкоштовно отримували квартири у багатоповерхівках. Однак згодом від оснащення комфортних квартир не залишилося практично нічого. Меблі, сантехніку, навіть вікна і двері виносилися на продаж.

Отже, експеримент, який передбачав переселення словацьких ромів у багатоповерхові будинки, зазнав невдачі. А район через кілька років вже практично відрізали від комунікацій, від газу, електрики і води – через велику заборгованість: адже мешканці не сплачували за оренду та комунальні послуги.

Читайте також

Згодом у міській раді Кошице вирішили перепланувати цей район. Аварійні багатоповерхівки вирішили  зруйнувати, а мешканців переселити у індивідуальне житло сімейного типу. Було навіть оголошено конкурс на оптимальне архітектурне рішення, аби збудувати недорогі, але комфортні котеджі.

У 2020 році чергова багатоповерхівка у житловому масиві перетворилася на кучу уламків. Раніше тут мешкало 30 ромських родин. Це вже десятий багатоквартирний будинок в поселенні, який мерія Кошице знесла через аварійність та небезпечність для проживання…

Pope 4

За словами мера Луніка Марсель Шаня мерія виграла черговий європейський грант на будівництво нового 48-квартирного будинку в поселенні. Загалом планується зведення 4 нових будинків вартістю 2,4 мільйона євро. Місцева влада планувала розпочати будівництво навесні 2021 року, однак цьому завадила пандемія коронавірусу.

Це коротка історія Луніка IX. І тому для багатьох було досить дивним, що маршрут Папи Франциска по Словаччині проліг саме сюди. Але, мабуть, не випадково.

Ще слід зазначити, що буквально за кілька тижнів до візиту у ромському поселенні розпочали ремонт у кращих традиціях “радянської показухи”. Тут повністю відновили дорогу та тротуари, встановили нові металеві перила та електричні стовпи, навіть автобусну зупинку. А багатоповерхівки, в яких досі мешкають місцеві роми, розмалювали яскравими квітами. Відповідно, мешканці поселення вже наперед були дуже вдячні Папі Франциску – інакше нічого б такого у них не сталося.

Pope 11

Отже, з якою метою завітав глава католицької церкви до ромів? У першу чергу, показати свою щирість та відвертість до всіх людей і прошарків населення, незважаючи на їхню приналежність навіть до досить маргінальної та закритої спільноти. По-друге, він засудив упередження та дискримінацію щодо ромів, в тому числі з боку Католицької церкви.

За повідомленням Deutsche Welle (DW) очільник місцевої громади селезіанців Петер Бешеней назвав “дивовижним” те, що Папа Римський приїхав туди, куди “ніхто інший не хоче їхати”. За його словами, важко знайти вчителів чи священиків, які б хотіли працювати в Луніку ІХ, але “Папа приїжджає сюди”.

Інформаційне агентство AP написало, що Франциск закликав словацьких ромів краще інтегруватися у суспільство. За повідомленням Папа познайомився з “найбільш соціально ізольованою меншиною у країні, яка тривалий час страждала від дискримінації, маргіналізації та бідності”.

Читайте також

Агентство заявляє, що навіть сам візит Папи Франциска до Луніка IX показав у деяких аспектах, наскільки роми є відірваними від суспілсьтва: “словацька поліція та солдати збудували паркан уздовж головного маршруту Папи, не даючи мешканцям, які не зареєструвалися заздалегідь, пройти навіть до невеликої зону відпочинку”. Незважаючи на цю “проблемну оптику”, відвідування житлового масиву стало кульмінацією візиту Франциска до Словаччини, пише AP.

“Маргіналізувати інших – не дасть нічого. Відокремлення себе від інших в кінцевому підсумку призводить до гніву. Шлях до мирного співіснування лежить в інтеграції”, – цитує Папу Римського французьке агентство AFP.

Її репортер на місці події також поспілкувався з кількома місцевими жителями.

“(Папа Римський) дав нам відчуття, що ми рівні з усіма людьми у всьому світі”, – сказав 32-річний Ігор Шивак агентству AFP.

Водночас французьке агентство відзначило, що всього за кілька тижнів до візиту Папи місцева влада дуже поспішно ремонтувала дороги та прибирала навколишню територію.

Німецьке агентство DPA писало, що Франтішек розкритикував соціальну ізоляцію у Словаччині. DPA пише, що Лунік IX – це населений пункт, відомий своїми жахливими та катастрофічними житловими умовами.

Портал британського телебачення ВВС написав, що Папа Франциск у Кошице вибачився за дискримінацію ромів з боку Католицької церкви.

Він попросив у них прощення “за всі ті моменти в історії, коли ми дискримінували вас, катували або дивилися на вас з недовірою”, – пише портал, згадуючи, що роми протягом століть стикалися з переслідуваннями в Європі.

Чеський портал новин Novinky.cz також наводить слова Франциска про те, що роми часто стають жертвами упереджень, дискримінаційних стереотипів, зневажливих слів та жестів.

“Через це ми всі стали біднішими. Біднішими для людства. Щоб відновити гідність, нам потрібно перейти від забобонів до діалогу, від закритості до інтеграції”, – цитує Папу чеське видання.

Euronews цитує слова Франциска, що словацькі роми часто стають жертвами “забобонів і жорстоких судових розглядів, дискримінаційних стереотипів, зневажливих слів та виступів” і навіть непорозумінь з боку Католицької Церкви.

Телеканал вказав на постійну дискримінацію та расизм, з якими стикаються роми не тільки у Словаччині, а також в інших країнах Центральної та Східної Європи. За даними телебачення, ця недовіра є взаємною, оскільки деякі словаки звинувачують ромів у злочинних діях, а роми, у свою чергу, не довіряють державним інститутам, де не отримували жодної допомоги.

InfoPost.Media

Фото TASR


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні спільноти, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі