fbpx
31 Травня, 2022

В Угорщині вирішили обкласти Wizz Air податком – 10 євро з пасажира

В Угорщині вирішили обкласти Wizz Air податком – 10 євро з пасажира

26 травня 2022 року уряд Угорщини повідомив, що значно збільшує оподаткування великих компаній, аби впоратися з економічною кризою та збільшити видатки на армію.

Авіакомпанії, які раніше не сплачували додаткових зборів, тепер також є в урядовому списку додаткових зборів. За словами експертів, це несподіванка, оскільки галузь тільки починає оговтатися від шоку від спалаху коронавірусу.

Image

Міністр економічного розвитку Угорщини Мартон Надь детально висловив свої думки на урядовому брифінгу:

“Усі авіакомпанії, які працюють в Угорщині, тепер повинні будуть сплачувати додатковий податок із збором 10 євро за пасажира”.

Сайт Portfólió повідомляє, що Мартон Надь виправдовував податок авіакомпаній тим, що пасажиропотік в аеропорту Будапешта швидко зростає. А попереду літній сезон подорожей, під час якого теж очікують, що багато люди забажають поїхати за кордон після двох років обмежень.

Чому саме Wizz Air

Wizz Air є найбільшою з угорських авіакомпаній. Тому спеціальний податок, що означає загальну суму 30 мільярдів форинтів на рік, швидше за все, найбільше вдарить по компанії, заснованій Йожефом Вараді. У останньому фінансовому році Wizz Air мала 31,5% частки угорського ринку. Далі йде Ryanair, який був другим за величиною з часткою 20,8%. На третьому місці була Lufthansa з 7,3 відсотка.

Однак додаткового прибутку для угорської авіакомпанії немає. У своєму останньому звіті за фінансовий рік, що закінчився в березні 2021 року, Wizz Air Holdings повідомила про збиток у розмірі 482 мільйони євро. У галузі почалося відновлення, трафік починає збільшуватися, і літо виглядає багатообіцяючим, судячи з бронювання.

Однак аналітики вважають, що Wizz Air могла зазнати ще більших збитків – приблизно 644 мільйонів євро за фінансовий рік, що закінчився в березні 2022 року. Навіть поточний рік може виявитися збитковим. Тож ймовірно, що уряд Угорщини оподатковує збиткову компанію.

Крім того, сектор, який лише почав відновлення, сильно постраждав від зростання цін на пальне.

Також велике питання щодо Wizz Air полягає в тому, яким чином нове оподаткування вплине на ціну квитків. Очевидно вони будуть зростати, хоча багато чого буде залежати від конкуренції на ринку.

Нагадаємо, що в угорській Ньїредьгазі минулоріч планувалось відновити аеропорт для внутрішніх та міжнародних рейсів. Наразі аеропорт не виконує регулярних перевезень. Однак планувалось відкриття нових напрямків.

 

InfoPost.Media

Фото з відкритих джерел


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі