fbpx
28 Березня, 2022

Чехія заявила про переслідування своїх дипломатів у Москві російською владою

Чехія заявила про переслідування своїх дипломатів у Москві російською владою

Міністерство закордонних справ Чехії викликало до Праги посла Росії Олександра Змєєвського на знак протесту проти неприйнятної поведінки влади в Москві. За заявою міністерства, чеські дипломати зазнають серйозних переслідувань.

“Співробітники нашого посольства в Москві стали об’єктом грубих переслідувань з боку російської влади”, – заявила в суботу, 26 березня, речниця МЗС Чехії Ленка До (Lenka Do).

Про це стало відомо з повідомлення на сторінці дипустанови у Twitter. У МЗС переконані, що поведінка Росії порушує міжнародне право, повідомляє english.radio.cz.

46 Big

“Ми не будемо розкривати подробиці з міркувань безпеки, але закликаємо російську сторону поважати Віденську конвенцію про дипломатичні відносини”, – додала речниця.

Змєєвський був послом Росії в Празі з 2016 року. До цього він був радником президента Володимира Путіна з питань міжнародного співробітництва в боротьбі з тероризмом і транснаціональною організованою злочинністю. У минулому він зробив кілька критичних заяв щодо Чехії.

Прем’єр-міністр Петр Фіала заявив чеському телебаченню, що ставлення Росії до чеських дипломатів є неприйнятним. Досі Прага застосовувала жорсткі санкції проти Росії, які виходять за рамки загальноєвропейської відповіді. Наприклад, Чехія більше не видає віз для громадян Росії, за винятком гуманітарних випадків.

“Ми скоротили дипломатичні контакти до мінімуму, і будемо розглядати подальші заходи. Нічого не виключатиму і не підтверджу”, – сказав чеський прем’єр.

Тим часом чеська влада активізує боротьбу з російськими олігархами, маючи активи в країні.

“Сотні мільйонів чеських крон уже заморожені, і ми будемо це робити й надалі”, – сказав Фіала.

Однак чинне законодавство потребує змін, оскільки чеська влада стикається з адміністративними бар’єрами під час виявлення та заморожування російських активів.

Варто додати, що крім якнайшвидшого припинення платежів Росії за нафту, газ та вугілля, Польща, Словенія та Чехія підготували план із 10 пунктів підтримки України та припинення війни. Їх ЄС має виконати, якщо лідери країн-членів дійсно хочуть припинити війну.

 

InfoPost.Media

Фото: EPA


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі