fbpx
10 Лютого, 2022

Аеропорт Дебрецена буде першим державним аеропортом в Угорщині та отримає значну фінансову підтримку

Аеропорт Дебрецена буде першим державним аеропортом в Угорщині та отримає значну фінансову підтримку

Debrecen International Airport Kft (Міжнародний аеропорт Дебрецена) стане першим державним аеропортом в Угорщині. Про це повідомив Левенте Мадяр, держсекретар Міністерства закордонних справ і торгівлі. Відповідно планується вкласти державні інвестиції на десятки мільярдів форинтів з очікуванням, що у майбутньому в аеропорту значно зросте трафік.

Щоб пом’якшити економічні наслідки від епідемії коронавірусу, міжнародний аеропорт Дебрецена отримає додаткову підтримку від уряду Угорщини. Про це повідомляє mfor.hu.

аеропорт Дебрецен

Зокрема, уряд вирішив надати підтримку з державного бюджету в розмірі 2 354 047 500 форинтів (6,7 мільйона євро) на розвиток аеропорту. Міський голова Дебрецена Ласло Папп (представник “Фідес”) заявив, що за ці кошти буде збудовані нові приміщення, в тому числі для пожежної охорони, а також розпочнеться планування нової злітно-посадкової смуги.

Угорська держава зможе придбати 51-відсотковий пакет акцій Debrecen International Airport Kft., який нині експлуатує аеропорт Дебрецена, наступного місяця. Місцева ж влада передасть свій пакет акцій безкоштовно.

Держава набуває мажоритарну власність лише в компанії, яка керує аеропортом, а територія та інфраструктура аеропорту повністю належать муніципалітету. Цю пропозицію схвалила значна більшість депутатів міста.

Очікується, що аеропорт стане найбільш потужним в регіоні, випередивши за трафіком аеропорти у словацькому Кошице та румунському Орадя.

“Навігаційну систему аеропорту потрібно замінити, але це можна зробити лише за допомогою нової злітно-посадкової смуги, яка сама по собі є інвестицією в десять мільярдів форинтів. Місцева влада не змогла б профінансувати такий масштабний проєкт”, – обґрунтував роль держави Ласло Папп.

Наразі необхідні кошти має виділити Міністерство фінансів Угорщини. Міністерству закордонних справ і торгівлі доручено вжити необхідних заходів для проведення процедури, яка також передбачає консультації з Європейським Союзом, оскільки державна підтримка аеропортів та авіакомпаній здійснюється за суворими правилами ЄС.

Нагадаємо, популярний серед українців аеропорт угорського міста Дебрецена незабаром планує докорінно змінити своє обличчя. Архітектурна студія BORD виграла тендер на оновлення та будівництво нової злітно-посадкової смуги, нового пасажирського терміналу та навколишньої території, а також зони для літаків у міжнародному аеропорту.

Однак наразі він працює в штатному режимі та дійсно потребує модернізації. Так, наприкінці грудня минулого року, міжнародний аеропорт Дебрецена не зміг прийняти рейс через поломку злітно-посадкової смуги.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі