fbpx
12 Січня, 2022

Словацький уряд затвердив військову угоду зі США (ДЕТАЛІ)

Словацький уряд затвердив військову угоду зі США (ДЕТАЛІ)

Уряд Словаччини після погодження з Радою безпеки схвалив укладення угоди про оборонну співпрацю зі Сполученими Штатами. Після підписання документа його ще має затвердити Національна рада Словацької Республіки та ратифікувати президент Зузанна Чапутова.

Угода дозволить Збройним силам США використовувати військові аеропорти Малацьки-Кучина та Сляч або інші узгоджені об’єкти та будівлі, пише TASR.

271771051 370418118223501 6152375027525261627 N

Дійсною угода буде протягом десяти років. Після завершення сторони можуть продовжити строк її дії або припинити з попередженням за один рік.

Деталі угоди

Серед іншого за умовами угоди Збройні сили США зможуть використовувати узгоджені засоби для навчань, маневрів, транзиту, розміщення особового складу та розгортання сил. Також угода дозволяє транспортувати, розгортати та зберігати оборонну техніку, припаси та матеріали в узгоджених об’єктах і будівлях. При цьому Словаччина має отримувати інформацію про поставки та постачальників заздалегідь.

Відповідальність військових

Що важливо, підписавши угоду, Словаччина відмовляється від свого переважного права на здійснення кримінальної юрисдикції над військовослужбовцями Збройних сил США. Щодо конкретних кримінальних правопорушень, які мають особливе значення для Словацької Республіки, словацькі органи влади можуть скасувати звільнення від відповідальності. При цьому американська сторона повинна інформувати словацьку владу про всі кримінальні правопорушення своїх військових. Виняток складають ті, за які може бути призначено штраф або позбавлення волі на строк менше трьох років.

Словацька Республіка повинна буде негайно повідомити американських військових про арешт або затримання американського солдата. У координації з органами влади Словаччини вони мають мати негайний доступ до будь-якої такої особи на вимогу ЗС США. Військовослужбовці Збройних сил США, у тому числі цивільний особовий склад, також мають бути звільнені від цивільного процесу у Словаччині про відшкодування збитків або накладення адміністративних штрафів за дії чи бездіяльність таких осіб під час виконання своїх службових обов’язків.

Інфраструктура

Будь-яка інфраструктура, яку ЗС США побудують із ресурсів США, буде власністю Словацької Республіки. Однак американські військові можуть використовувати її протягом терміну дії угоди.

Літаки, судна та транспортні засоби, які експлуатуються Збройними силами США або виключно для них, зможуть вільно входити, виходити та пересуватися на території Словацької Республіки з дотриманням відповідних правил безпеки та дорожнього руху.

“Сторони визнають, що Збройним Силам США може знадобитися використання радіочастот”, – додається в угоді.

Сполучені Штати можуть також використовувати власні телекомунікаційні системи.

Угода зі США має на меті посилити взаємне співробітництво між Словацькою Республікою та США. Міністр оборони Ярослав Най і глава міністерства дипломатії Іван Корчок заявили, що повністю поважають суверенітет Словацької Республіки. Вони стверджують, що угода не створює передумову для постійної присутності США на території Словацької Республіки.

“Дебати, які відбуваються в Словаччині, на жаль, відзначаються демагогією через поширення страху перед присутністю іноземних військ. На основі цього договору на територію Словаччини не може ступити жодна нога і не може з’явитись жодна військова база. Тому що наявність іноземних військ продовжує вирішувати Національна рада Словацької Республіки та уряд відповідно до Конституції Словацької республіки”, – зазначив Корчок на своїй сторінці у Facebook.

Дана угода також дозволить залучати кошти для інфраструктури Збройних Сил Словацької Республіки. Перший транш має становити близько 100 мільйонів доларів.

Переговори про DCA із США розпочав ще попередній уряд Словаччини. Тоді Міністерство оборони на чолі з Петером Гайдошем вирішило не брати в них участі.

Варто додати також, що 12 січня уряд Словаччини схвалив і пропозиції про співпрацю з Україною. У рамках меморандуму сторони зосередяться насамперед на передачі досвіду та знань з реформ, які проводяться в Словацькій Республіці. Для України це стане корисним у рамках реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

 

InfoPost.Media

Фото: Ivan Korčok / Facebook


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі