fbpx
29 Вересня, 2021

Навчання ромів зараз не модне, але це наша мета: як в угорському селі працює ромська вечірня школа

Навчання ромів зараз не модне, але це наша мета: як в угорському селі працює ромська вечірня школа

У невеликому угорському селі Черег (Csörög) на 2 тисячі жителів працює вечірня школа, у якій допомагають ромським дітям здобути освіту і змінити своє життя. Тут працюють не тільки над традиційним навчанням, а й над зміцненням пізнавальних та соціальних навичок маленьких ромів, які допоможуть їм стати частиною суспільства.

Освітній проект анонсували у 2011 році, а запрацювала школа через рік, приймаючи перших учнів по суботам. Було мало працівників і кожен з них мав крім того основну роботу. Однак у 2016 році проект переміг у конкурсі і школа змогла приймати дітей спочатку тричі на тиждень, а згодом і п’ять разів.

1

“Майже всі, хто задіяний у проекті – родичі, двоюрідні сестри та брати і називають одне одного братами, адже саме місце доволі родинне”, – каже керівниця школи Каліна Іветт (Kalina Yvette). 

Зараз вечірню школу відвідують 45 учнів із 11 місцевих шкіл, більшість із яких походять із неблагополучних сімей.

“Сьогодні навчання у ромській школі не є модним, але це наша довгострокова мета і вже бачимо зміни”, – каже керівниця школи.

Читайте також:

За її словами, раніше у їхній школі було в десятки разів більше учнів, але з різних причин їх кількість різко скоротилась.

“Навіть звичайній дитині після середньої школи вступити до гімназії непросто, а ромським дітям це суттєво складніше”, – пояснює Каліна Іветт важливість своєї школи.

Проблема ще й у тому, що діти приходять до школи у Черегі тільки після уроків у основній школі вже втомленими. Тому тут намагаються більше працювати з учнями в суботу та давати якісно проводити перерви між уроками. Для цього тут чередують розумові навантаження із фізичними заняттями та розвагами. На подвір’ї школи встановили батут, поставили настільний футбол та теніс, які підходять для того, щоб переключати активність вихованців.

Карантин теж негативно вплинув на роботу школи, вони змушені були закритись, як і інші навчальні заклади. Однак відразу ж переформатували методику та створили систему наставництва, за якої кожним вихованцем опікувався певний вихователь або старшокласник.

Читайте також:

Складнощі були також у графіку роботи, адже важко було пояснити ромським дітям, що прибувати на заняття потрібно вчасно – хтось приходив раніше, хтось запізнювався, а частина плутали дні, на які у них були заплановані уроки. Також під час карантину частина учнів перестала відвідувати школу. Деяких ромських дітей вдалось повернути, але з трьома сім’ями контакт повністю втратили. За словами керівниці проекту, у таких випадках все залежить від батьків.

2

Як стверджують у ромській школі, відстежити подальшу долю своїх вихованців вони не можуть. Але за майже десять років роботи їм вдалось прослідкувати за тим, як склалось життя у кількох учнів. Вони зараз працюють та виховують дітей.

Infopost.Media за матеріалами 24.hu

Фото: 24.hu


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі