fbpx
09 Квітня, 2022

У Словаччині не стане більше нелегальних працівників через українських мігрантів

У Словаччині не стане більше нелегальних працівників через українських мігрантів

Нелегальна робота є давньою проблемою Словаччини. Однак, не зважаючи на збільшення кількості української робочої сили, частка незадекларованої праці в країні не збільшиться.

В основному це пов’язано зі складним візовим процесом працевлаштування іноземців, а також із терпимістю до нелегального працевлаштування самих словацьких працівників. Про це з посиланням на кадрове агентство Grafton повідомляє TASR.

робота для біженців у Словаччині

За даними Національної інспекції праці, переважна більшість нелегалів була на будівництві та промисловому виробництві. Також це стосується і логістичних центрів та гастросегменту.

“Класичні роботодавці, тобто великі компанії, не можуть собі дозволити нелегального працевлаштування. Якби їх оштрафували, вони мали б про це запис у базі даних. Тоді, наприклад, вони не могли б претендувати на кредити, субсидії і тому подібне”, – каже експерт кадрового агентства Браніслав Янчушка.

Проте, за його словами, у будівництві все дуже децентралізовано, є багато субпідрядників, тому частка нелегального працевлаштування найбільша саме у цій галузі.

Він також звернув увагу на те, що працівники, які працюють у Словаччині без повної договірної документації, навіть не зареєстровані в органах медичного чи соціального страхування. Тому роботодавець не надає їм надбавки за роботу у вихідні, а також не компенсує відпустку.

З початком війни в Україні до Словаччини почало прибувати все більше громадян України, особливо жінок з дітьми. За словами експерта, словацький уряд і компанії відреагували на великий міграційний потік з України відносно швидко. Уряд надав їм статус тимчасового притулку, що дозволяє їм працювати офіційно як громадянам Європейського Союзу. Цей статус дозволяє громадянам України працювати в будь-якій країні ЄС, тому вони мають ті самі умови працевлаштування, що й громадяни Євросоюзу. Саме тому через значну кількість українських мігрантів росту випадків нелегального працевлаштування у Словаччині не зафіксовано.

“У словаків українці не відбирають роботу – вони в основному займають посади, які ми давно не можемо заповнити”, – каже Янчушка.

За його словами, роботодавці навпаки мають негативний досвід роботи зі словацькою робочою силою не лише щодо плинності, а й, наприклад, щодо зловживання непрацездатністю. З іноземною робочою силою цього не спостерігається.

Проте Янчушка передбачає, що багато громадян України з часом таки можуть переїхати жити та працювати до країн Західної Європи.

“Ми повинні усвідомити, що 400 чи 600 кілометрів для них – це не відстань, а мовний бар’єр більш-менш той самий. Ми припускаємо, що в Словаччині залишаться лише ті, хто має тут якісь зв’язки чи невдовзі планує повернутися додому в Україну”, – додав Янчушка.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українським перевізникам відтепер не потрібні спеціальні дозволи для автомобільних перевезень до Словаччини. Словацький уряд прийняв рішення, яким спростив перевезення вантажів між двома країнами.

 

InfoPost.Media

Фото: TASR


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі