fbpx
17 Березня, 2022

“Місто-притулок”: угорські журналісти розповіли чим живе закарпатське Берегово під час війни (ФОТО)

“Місто-притулок”: угорські журналісти розповіли чим живе закарпатське Берегово під час війни (ФОТО)

Журналісти угорського видання Telex Томаш Немет (Német Tamás) та Орші Ойпек (Ajpek Orsi) відвідали закарпатське місто Берегово, де проживає досить чисельна угорськомовна громада. Звичайне, розмірене життя тут сколихнуло одного ранку жахливе слово – війна. Тепер це містечко стало притулком для тих, хто біжить із інших знищених бомбами українських міст та сіл. Багато мешканців згуртувалися, аби допомогти біженцям і армії, яка боронить Україну від ворога.

По всій Україні оголошено військовий стан через агресію та збройне вторгнення з боку Росії. Наразі на Закарпатті відносно спокійно, але саме в день прибуття журналістів тут вперше прозвучала “повітряна тривога” через обстріл Яворівського полігону поблизу Львова.

Берегово 1

За словами міського голови Золтана Бабяка “Закарпаття – не поле битви, тут працюють магазини, заправки, є, звісно, певні обмеження, але все працює у звичайному режимі”. До Берегова постійно прибуває гуманітарна допомога, долучилися міста-побратими та громадські організації. Наразі місто і район переповнені біженцями з різних регіонів України, але всім намагаються знайти тимчасове житло. Для цього задіяли гуртожитки, дитячі садочки, школи. Багато мешканців міста надали свої помешкання, часто безкоштовно.

“Найголовніше зараз – зберігати спокій у громаді, щоб не було панічних настроїв. Усі бажають, аби ми жили в певній системі, де ви бачите завтрашній день, і я також хочу жити в ній. Не повинно бути паніки, головне, щоб був запас основних продуктів харчування, паливо”, – каже Золтан Бабяк.

За його словами, місто працює в нормальному режимі.

“Необхідно підтримувати тут порядок, щоб наші солдати могли викурити цю (російську) агресію з країни”, – каже мер.

Берегово 2

Останніми днями з’явилися повідомлення, що українські підприємства планують перенести своє виробництво на Закарпаття. Золтан Бабяк каже, що це добра новина, але проблема у житлі.

“Компанія, яка складається з двох тисяч працівників приходила (до мерії) і просила забезпечити проживання. Але звідки? Вже на четвертий день війни все наявне житло у нас було заповнене”, – каже міський голова.

Тим часом у центрі міста спокійна буденна атмосфера, як у мирний час. З колонок на центральній площі грає музика. Хіба набагато більше людей. Сім’ї біженців, часто з маленькими дітьми, виходять на прогулянку або у магазини за продуктами.

Журналісти зустрілися із місцевим угорцем, який вступив до лав територіальної оборони. Він зазначив, що не може назвати своє ім’я, ні місце розташування частини – вся ця інформація є військовою таємницею, щоб не була використана ворожими силами.

Берегово 3

Чоловік зазначив, що не має подвійного громадянства, і ніколи не хотів виїхати за кордон. Натомість ще два роки тому написав заяву про бажання долучитися до добровільної команди, яка б забезпечувала порядок у місті та охороняла б важливі об’єкти. І цей момент настав – 24 лютого йому зателефонували, видали форму та зброю. Він каже, що напруга відчувається, але він у гарній чудовій команді, серед однодумців, які готові захищати рідне місто і всю країну.

Біженці в Берегово прибувають щодня, їх кількість постійно збільшується. Своє помешкання надав і Закарпатський угорський драматичний театр у Берегові. Театр не працює, вистави скасовані – натомість у всіх кімнатах, роздягальнях, навіть на сцені живуть люди…

Берегово 4

Актор і режисер Олег Мельничук розповів, що наразі тут розмістили 28 людей, більшість з них це актори з київських театрів. Але й вони вирішили не сидіти без діла, і готують виставу для дітей. Прем’єру вирішили зіграти у будинку сиріт на Закарпатті, куди наразі перевезли дітей з інших регіонів. Ці діти-сироти також втікали від російського нападу, від бомб і снарядів.

Розмовляли угорські журналісти і з звичайними людьми на вулицях. Один з них сказав наступне:

“Так, це чергова хвиля міграції, багато угорців залишають Закарпаття, як це було і після зміни (комуністичного) режиму, як було у 2014 році, і серед них будуть й ті, хто назавжди виїжджає з України”.

Чоловік, місцевий угорець, розповів про Закарпаття як про особливий край, де разом у мирі живуть багато людей різних національностей – угорці, українці, русини, росіяни… Але він особисто ніколи не відчував тут до себе якоїсь особливої неприязні через яку потрібно було б втікати. Це стосується, в тому числі і знання державної мови.

Берегово 5

“Так, місцева освіта не обов’язково в цьому допомагає, але якщо хочеш (вивчити українську мову), то це не проблема”, – каже чоловік.

Журналісти також раніше відвідали пункти, де збирають та розподіляють гуманітарну допомогу. Там вони побачили вантажівку, яка прибула зі Словаччини – з маленького села Лозорно, що під Братиславою, –  під керівництвом сільского голови Любоша Тврдона. Одна з кімнат повільно наповнювалася сумками та коробками з необхідним – одежою, їжею, памперсами тощо.

«У нас працює найкращий стоматолог, родом з Берегова. Коли почалася війна в Україні, я запитав його: “Андрію, треба щось робити, чим ми можемо допомогти?”, – каже Любош Тврдон.

Спочатку він звернувся до громади свого населеного пункту з питанням, хто з них міг би приймати біженців з України, чи надати квартиру або хоча б кімнату. Потім зв’язалися з мешканцями Берегова, аби з’ясувати якої допомоги тут потребують у першу чергу. Зрештою відкрили рахунок, де збирали гроші, щоб купити все необхідне.

Любош Тврдон, який разом із сином приїхав до Берегова, каже, що село з населенням 15 тисяч зібрало п’ять тисяч євро для допомоги українцям.

Тим часом і багато берегівців не сидять без діла. Волонтери Віктор та Дмитро взялися за облаштування тимчасового приміщення для біженців. Сюди жителі з усього міста привезли свої меблі та все необхідне.

В одній з шкіл Берегова розгорнулося ціле підприємство – тут у спортивній залі плетуть маскувальні сітки для потреб українських військових. Одна з вчительок розповіла, що написала пост у соціальній мережі – і вже наступного дня сюди прийшло десятки людей, в тому числі і вимушені переселенці.

Підтримала ініціативу і вокалістка Олександра з відомого музичного гурту KAZKA.

Берегово 6

“Було дуже зворушливо, коли всі на 10 хвилин перестали виготовляти необхідне спорядження для воїнів, які зараз на війні, заспівали гімн України з відомою “зіркою”, а потім спільно виконали пісню “Плакала” – найбільший хіт гурту”, – зазначають журналісти.

Фоторепортажів з Берегова вже багато. Тут і розповідь про Віктора, який раніше займався збиранням та переробкою вторинною сировини, а тепер став волонтером, допомагає переселенцям, збирає допомогу для армії.

Берегово 7

Пан Василь разом з дружиною Тетяною мають меблевий магазин. Тепер долучилися до створення центру, куди можна принести або отримати необхідні речі. Тут поруч створений і міні-майданчик для діток.

Берегово 8

Або про Дмитра, філософа з Києва, який кілька років тому переїхав до Берегова і тепер у власному будинку прийняв чотири багатодітні сім’ї.

Берегово 9

І таких людей у Берегові багато. Всі вони роблять це лише з однією метою – вони надіються, що війна в Україні має закінчиться, прийде мир, а країна повернеться до свого звичайного життя. А наразі для цього потрібна допомога кожного.

Нагадаємо, що і в угорськомовному містечку Берегово вже не раз лунали сирени протиповітряної оборони. Однак російські війська поки не становлять прямої загрози в цьому регіоні. Натомість тут приймають велику кількість переселенців з інших областей регіонів України, де наразі небезпечно – там падають бомби, ракети, обстрілюють цивільні об’єкти, гинуть мирні мешканці.

 

InfoPost.Media

Фото: Telex


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі