fbpx
05 Березня, 2022

Україна отримуватиме газ напряму із Польщі

Україна отримуватиме газ напряму із Польщі

Україна посилює імпорт природного газу з європейських країн-сусідів. Так, з 6 березня 2022 року між Україною та Польщею будуть запроваджені гарантовані потужності на імпорт газу компанією Gaz System S.A. 

Це стало можливим у результаті перемовин Оператора ГТС України (ОГТСУ) із польським газовим оператором.

“Це надає можливість фізично імпортувати газ з Польщі, в тому числі з LNG-терміналу, на гарантованій основі, і, тим самим, сприяє безпеці поставок газу для потреб України. За останні три місяці міжнародні партнери ОГТСУ зробили важливі кроки назустріч в межах співробітництва для посилення безпеки поставок. Тепер за відсутності транзиту учасники українського ринку зможуть отримувати газ з трьох напрямків – Польща, Угорщина та Словаччина”, – йдеться у заяві ОГТСУ.

оператор ГТС України

Так, за повідомленням українського оператора, на аукціонах з розподілу потужностей в польсько-українському напрямку пропонуватимуться короткострокові продукти “протягом доби” та “на добу наперед”. Це ті, які не були законтрактовані раніше доступними довшими продуктами (річна, квартальна, місячна потужність).

Варто зазначити, що в середньому Україна споживає 100-120 млн куб. м газу на добу. За останні три місяці Оператор ГТС України уклав угоди з операторами ГТС сусідніх країн, які збільшили потужності для імпорту газу до понад 50 млн куб. м на добу (понад 18 млрд куб. м на рік). Це становить приблизно половину від потреб країни у природному газі.

Нагадаємо, технічною угодою операторів України та Угорщини було домовлено про максимальні обсяги реверсних поставок газу до України у перші три місяці. Після укладання угоди наприкінці грудня зазначалось про прокачку на комерційній основі в загальному близько 700 мільйонів кубометрів газу в період з січня по березень 2022 року.

 

InfoPost.Media

Фото: ОГТСУ


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі