fbpx
15 Січня, 2022

Чеський суд виніс перше в історії покарання за поширення дезінформації про COVID

Чеський суд виніс перше в історії покарання за поширення дезінформації про COVID

Муніципальний суд у Празі виніс перший в історії Чеської Республіки вирок за поширення дезінформації про коронавірус. Колишня журналістка Яна Петеркова змушена буде публічно вибачитися і сплатити штраф у чверть мільйона чеських крон (приблизно 10 200 євро) за поширення неправдивої інформації про смерть людей похилого віку після вакцинації.

Це нібито сталося в будинку престарілих у селі Мешице в Середньочеському краї. Рішення суду ще не остаточне, повідомляє портал iROZHLAS.cz.

Яна Петеркова на демонстрації проти заходів уряду щодо коронавірусу
Яна Петеркова на демонстрації проти заходів уряду щодо коронавірусу. Фото: Petr Topič

“Суд заборонив їй поширювати цю інформацію та змусив заплатити штраф”, – сказав Роберт Фалбр, адвокат будинку престарілих. – “Пані Петеркова зобов’язана письмово вибачитися перед моїм клієнтом та опублікувати це вибачення у соціальних мережах та на своєму сайті”.

Він додав, що окрім фінансового штрафу Петеркова має сплатити судові витрати.

Сама Петеркова в суд не з’явилася, стверджуючи, що не знала про нього. Вона хоче видалити з Інтернету відео, яке містить вищезгадані заяви. Проте планує подати апеляцію на це рішення суду.

Будинок престарілих судиться з Петерковою за поширення брехні про щеплення після того, як журналістка опублікувала інтерв’ю з Вацлавою Вондрачковою. Та розповіла, що працює в будинку престарілих. За її словами там померли люди похилого віку після того, як їх вакцинували від коронавірусу. Насправді, Вондрачкова не працює в Будинку престарілих ще з травня 2020 року.

Варто зазначити, що наразі у Чехії кількість вакци­нованих наблизилась до 6,9 млн. людей (64,05 %), при цьому повний курс щеплення отримали 62,6 % населення.

Раніше ми розповідали також про причини низького рівня вакцинації у Словаччині, тут він один з найменших в ЄС. Основними причинами низького рівня вакцинації у Словаччині експерти називають опір новаціям у населення, невдалі політичні рішення та поширення дезінформації.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі