fbpx
10 Січня, 2022

Румунія, Грузія та Україна: список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2020-2021 роках поповнився новими об’єктами

Румунія, Грузія та Україна: список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2020-2021 роках поповнився новими об’єктами

Країни Європи, що розвиваються, неймовірно різноманітні в історичному та культурному плані. Там можна зустріти унікальні природні об’єкти на континенті, цінність та значення деяких з яких були визнані та внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Видання Еmerging Еurope зробило підбірку нових поповнень списку унікальними місцями планети, які знаходяться в Європі та навіть Україні.

Любляна

Твори Йоже Плечника в Любляні, Словенія

Роботи словенського архітектора і містобудівника Йоже Плечника в Любляні є єдиним новим доповненням з Європи, що розвивається, у галузі міського дизайну. Споруди Плечника є визначальним аспектом міської ідентичності Любляни.

Потрійний міст, побудований у 1842 році, Національний університет і бібліотека, церква Святого Михаїла на болоті, будинок Плечника та крита будівля ринку роблять словенську столицю відразу впізнаваною.

Роботи словенського архітектора віднесені до гілки модернізму, відомої як Віденська сецесія. Приклади творчості Плечника можна побачити також в австрійській, а також чеській столицях, де він сприяв появі авангардного чеського кубізму.

Рошія Монтане

Гірничий ландшафт Рошія-Монтане (Rosia Montana), Румунія

ЮНЕСКО описує гірничий ландшафт Рошія-Монтане, розташований у гірському хребті Апусені на заході Румунії, як “найбільш значущий, великий і технічно різноманітний підземний римський золотодобувний комплекс, відомий на момент запису”.

Організація визнає значний слід, який залишила в Румунії римська історія.

Розташований тоді в римській провінції Дакія, видобувний комплекс почав працювати в 106 році нашої ери. Тоді римляни видобули з цього регіону приблизно 500 тонн золота протягом 166 років. Для цього римляни використовували дуже складну для того часу інженерну техніку, а також унікальні місцеві методи видобутку, створивши семикілометрові галереї та водяні колеса.

Колхідські тропічні ліси

Колхідські тропічні ліси та водно-болотні угіддя (Грузія)

Це унікальне місце розташоване на теплому і вологому східному узбережжі Чорного моря в Грузії. 80-кілометрова ділянка землі має надзвичайну універсальну цінність. Все завдяки тому, що вона є екологічно унікальною у всій Євразії.

За даними ЮНЕСКО, ці грузинські тропічні ліси та водно-болотні угіддя є реліктовими лісами, які пережили цикли льодовикового періоду.

Цими унікальними, а також просто захоплюючими колхськими лісами та водно-болотними угіддями можна насолодитися, відвідавши кавказькі національні парки Колхеті та Мтірала або заповідні території Кінтріші та Кобулеті.

букові праліси Карпат

Розширення території об’єкту Стародавні та первісні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи (Албанія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чехія, Північна Македонія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Україна)

Ця спадщина ЮНЕСКО включає букові ліси у 94 місцях 18-ти європейських країн, 11 з яких у Європі.

Букові дерева, які дуже часто зустрічаються в гірському масиві Карпат, що простягається від Чехії до Румунії та України. Вони відрізняються своєю вражаючою висотою та широко розкинутою круглою кроною.

Багато з цих лісів не тільки є чудовим місцем для дослідження природи, вони також мають неймовірно корисні властивості. Їх тонка і гладка кора довговічна та зазвичай використовується у виробництві різних предметів побуту.

Однак дерева також є домом для незліченних місцевих видів тварин та птахів, які вже постраждали від масштабної вирубки лісів у регіоні.

З урахуванням об’єктів, внесених до списку ЮНЕСКО під час сесії у 2020 та 2021 роках, загальна кількість об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО досягла 1154.

Нагадаємо, у Австрії через коронавірус скасували традиційний Віденський бал у державній опері, внесений до списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини Австрії.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі