fbpx
30 Грудня, 2021

Словаччина програє конкуренцію серед автовиробників через зростання вартості людських ресурсів – експерти

Словаччина програє конкуренцію серед автовиробників через зростання вартості людських ресурсів – експерти

Словаччина починає втрачати одну зі своїх головних конкурентних переваг. Тут зростає вартість людських ресурсів – економісти та Національний банк Словаччини попереджають про надто швидке зростання зарплат.

З іншого боку більшість персоналу в Словаччині кваліфікована, але має нижчу середню зарплату, ніж працівники в навколишніх країнах, пише pravda.sk.

Psa Trnava Auto Automobilka Clanokw

Одним з прикладів є фабрика поблизу Мартіна, яка виробляє чохли на автомобільні сидіння. Донька американської компанії Adient переїжджає в регіон з дешевшим виробництвом. Переміщення виробництва планують завершити наступного року. Там поступово втратять роботу близько 440 осіб.

“Словаччину більше не можна вважати конкурентоспроможною що стосується виробництва зі значною часткою людської праці”, – пояснюють в компанії.

Що сталося з економічною моделлю Словаччини

Економічна модель, заснована на дешевій робочій силі та іноземних інвестиціях, поволі вичерпується. Словацький робітник перестав бути дешевим, держава в цілому вже перестала бути дешевим і надійним цехом для світових компаній. Особливо це стосується промисловості.

“Зі 100 євро доданої вартості, створеної працівником у словацькій промисловості, 63 євро було використано на покриття його витрат на заробітну плату. У 2007 році це було лише 45 євро”, – розповідає економіст Кароль Морвей з Економічного університету. – “За цей же період частка оплати праці в Австрії зросла з 52 до 58 євро, середня в Євросоюзі залишилася на рівні 61 євро”.

За словами аналітика Tatra Вanka Тібора Льорінца, переїзд фабрики є частково гарною новиною для Словаччини.

“Заробітна плата тут досить висока, щоб людям не доводилося виконувати повторювану ручну роботу з низькою доданою вартістю. Але погана новина в тому, що ми не знаємо, як замінити такий завод і куди працевлаштувати людей, які на ньому працювали”, – каже він.

Незважаючи на швидке зростання, заробітна плата в Словаччині все ще нижча за рівень заробітної плати в країнах Заходу, а також у сусідніх країнах.

“Для порівняння, середня заробітна плата становить 1200 євро в Словаччині, 1260 євро в Угорщині, 1470 євро в Польщі та 1470 євро в Чехії, тоді як середня заробітна плата в Австрії та Німеччині перевищує 4000 євро. Таким чином, Словаччині, безумовно, не загрожує втрата позицій щодо дешевої і водночас кваліфікованої робочої сили”, — зазначає генеральний директор консалтингової компанії Coface у Словаччині та Чехії Ян Чарні.

За словами аналітиків, компанії сприймають підвищення словацької зарплати як тягар, оскільки стикаються з проблемою підвищення продуктивності.

“Коли словацький працівник скаржиться на низьку зарплату – він правий. Він не мусить рахувати зміни в продуктивності, він сприймає розмір своєї зарплати. А роботодавці кажуть, що працювати в Словаччині вже досить дорого – і вони також мають рацію зі своєї точки зору”, – пояснює Кароль Морвей.

Найбільше страждає автомобільна промисловість

Найпомітнішим прикладом все ще сильної конкурентоспроможності є словацьке виробництво автомобілів. Наприкінці літа материнська компанія Stellantis NV оголосила про великі інвестиції в Трнавський завод. І схоже, що жоден із великої четвірки – Jaguar Land Rover, Kia Slovakia, Stellantis та Volkswagen Slovakia – найближчим часом нікуди зі Словаччини не збираються. За словами віце-президента Асоціації автомобільної промисловості Павла Преп’яка, на найближчі п’ять років це виглядає достовірно.

“Але наш індикатор вже блимає”, – попереджає Преп’як. – “У нас є певні показники в автомобільній промисловості, наприклад, вартість такої ж роботи на одного працівника в Словаччині вища, ніж у Португалії”.

Зараз відбуваються кардинальні зміни, наприклад у автомобільних двигунах – перехід від двигунів внутрішнього згоряння до альтернативних. На думку Преп’яка, це викликано природним, еволюційним розвитком ринку, а також революційним диктатом регуляторів. Однак перетворення потребують мільярдних інвестицій.

“Якщо такі інвестиції не прийдуть до Словаччини, світовий тигр за десять років може стати беззубою кішкою”, — каже він.

Що пропонують аналітики

За словами аналітика Тібора Льорінца, Словаччина мало робить, щоб в країну прийшли більш продуктивні галузі. Словацька освіта має нижчу якість у порівнянні із європейською, інфраструктура також, немає ефективних програм перепідготовки робочої сили.

За словами економістів, якщо Словаччина хоче процвітати, вона має інвестувати в освіту. Країна не може конкурувати з дешевою Азією і неможливо знизити зарплати лише для того, щоб інвестори побудували ще один завод у Словаччині, а не, наприклад, у Бангладеш. Словаччина має бути в змозі конкурувати особливо з сусідніми країнами та іншими країнами Центральної Європи.

“Ми маленька країна, тому завжди повинні бути трохи розумнішими, трішки швидшими. Бути хоча б на уявний невеликий крок попереду інших”, – каже Преп’як, віце-президент Асоціації автомобільної промисловості.

Подібні тези про необхідність переформатування словацької економіки та підсилення технологічного сектору під час ІІ-го форуму ідей та рішень “Re:Open Zakarpattia” заявляв Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін. За його словами, Словаччина не хоче залишатись суто виробником легкових автомобілів і планує розширити сферу своїх промислових інтересів. Саме тому Словаччина хоче відкрити у себе філії українських технологічних компаній.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі