fbpx
21 Листопада, 2021

72% українців пишаються своїм громадянством – дослідження

Біля 72% українців пишаються тим, що вони є громадянами України. Такого результату країна досягла за останні 20 років, здійснивши стрибок з 40%.

Про це свідчать результати серпневого опитуванням Фонду “Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва” та соціологічної служби Центру Разумкова.

Пишаємось громадянство

Науковий директор “Демініціатив” Олексій Гарань вважає, що колосальні зміни відбулись не тільки в самоідентифікації українців. Все більше українців стають прихильниками демократії як найбільш бажаного типу державного устрою для України, зараз таких 54% на противагу 20% прихильників авторитаризму. При цьому верховенство права більшість вважає невід’ємною складовою існування демократичної правової держави. І, хоча українці хочуть бачити бля керма країни сильного лідера як ознаку стабільності, 72% опитаних приєднуються до думки, що навіть сильний лідер не може порушувати закони.

демократія динаміка

“Колосальні зміни відбулися в історичній памяті, сфері декомунізації. В цих сферах погляди росіян і українців розходяться все більше. 62% українців (причому більшість в усіх регіонах) вважають діяльність Сталіна негативною для України. 48% українців погоджуються, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту “Молотова-Ріббентропа” (не погоджуються 29%, ще 23% не визначилися з відповіддю)”, – зазначив дослідник на воїй сторінці.

Однак, на думку політолога, найбільші проблеми Україна має в сфері верховенства права і боротьби з корупцією. Проте відтепер в Україні є цілі сфери вільні від корупції, зокрема освіта.

“Запровадження системи ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) відтепер зробило вступ на найпрестижніші спеціальності вільними від радянського і пострадянського “блату”, – резюмував він.

Раніше ми також публікували дослідження щодо ставлення до світових політиків. З його результатів випливає, що серед українців чітко сформувалось переважно негативне ставлення до очільників Росії Володимира Путіна та Білорусі Олександра Лукашенка. Європейські ж політики мають більшу лояльність, однак не всі є достатньо впізнаваними.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі