fbpx
11 Листопада, 2021

Сербія ставиться до своїх балканських сусідів, як Росія до України, – прем’єр Косова

Сербія ставиться до своїх балканських сусідів, як Росія до України, – прем’єр Косова

Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті закликав ЄС до посередництва у перемовинах між Косово та Сербією. На його думку, поведінка Сербії на Західних Балканах мало чим відрізняється від поведінки Росії щодо України та Білорусі.

За словами Курті, домовленості мають бути засновані на взаємному визнанні. Наразі ж Сербія не визнає Косово, як і Косово Сербію. Про це він повідомив у  інтерв’ю Deutsche Welle.

“Тож ми вивчили уроки минулого, вивчали й аналізували тактику Белграда. Дедалі очевиднішим стає те, що Сербія на Західних Балканах поводиться як Російська Федерація – вона намагається перетворити Республіку Сербську (частину Боснії і Герцеговини, – ред.) на Білорусь, а Чорногорію на Україну. Суть, отже, полягає в тому, що Сербія не визнає країни, які не входять до Європейського Союзу, тобто Боснію і Герцеговину, Чорногорію, Косово і навіть Північну Македонію, як справжні держави, а вважає їх тимчасовими державами”, – зазначив прем’єр.

59494749 403

На думку Курті, невизнання Сербією Косово призводить до дискримінації громадян. До прикладу, якщо громадянин Албанії може поїхати до Сербії зі своїм паспортом. Натомість громадянин Косова не може, оскільки такі документи не визнаються в Сербії.

Варто зазначити, що приводом для посилення конфлікту в стосунках Косово і Сербії стало вересневе рішення уряду Косово про реєстрацію транспортних засобів, які в’їжджають із Сербії. Це викликало протести та спорудження блокпостів серед косовських сербів, а процес діалогу з Сербією знову було призупинено. Як зазначив Альбін Курті, таке рішення було дзеркальним до вимог Сербії.

“Більше десяти років наші громадяни, якщо вони хочуть поїхати до Сербії на автомобілі, повинні заплатити п’ять євро і поставити на свої транспортні засоби тимчасові сербські номери. Із в’їздом транспортних засобів з Сербії в Косово цього не було”. 

Курті зазначив, що для того, аби Балкани були відкритими і вільними, Сербія повинна змінитися раз і назавжди.

Для розуміння контексту балканських реалій, варто прочитати матеріал про кризу “чорногорського проєкту”. У ньому розповідається про досвід Чорногорії, де ідея про асиміляцію сербського населення Чорногорії призвело не до зменшення, а до посилення в країні просербських сил, частина з яких є відверто шовіністичними.

 

InfoPost.Media

Фото: clickondetroit.com, dw.com


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі