fbpx
01 Червня, 2022

Визнання геноциду та підтримка євроінтеграції: головне з візиту президентки Словаччини до України

Визнання геноциду та підтримка євроінтеграції: головне з візиту президентки Словаччини до України

У вівторок, 31 травня, президентка Словаччини Зузана Чапутова відвідала Україну. Вона побувала в постраждалих містах-сателітах Києва – Ірпіні та Бородянці, виступила у Верховній Раді та мала зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським і главою українського уряду Денисом Шмигалем.

Розбомблені росіянами Бородянка та Ірпінь справили на Чапутову гнітюче враження.

“У Бородянці та Ірпіні на власні очі побачила сліди руйнування, які принесли в Україну російські солдати. За сотні кілометрів на схід та південь, тисячі інших мирних жителів України – жінок, чоловіків, дітей сьогодні чекають такі ж руйнування. Я маю віру, що коли цей жах закінчиться, Україна знову розквітне. Так само, як сьогодні цвіли квіти між зруйнованими будинками в Бородянці чи Ірпіні”, – написала Чапутова на своїй сторінці у Facebook.

Nak 7249

Виступ президентки Словаччини у Верховній Раді постійно переривався бурхливими оплесками українських депутатів. Зузана Чапутова після президента Польщі Анджея Дуди стала другим президентом за час російського вторгнення, який виступав у головному законодавчому органі України.

Ось три головні посили Чапутової з виступу:

  • Словаччина чітко усвідомлює, що гуманітарною допомогою у вигляді продуктів харчування та ліків не допоможе Україні зупинити російську агресію, тому й було прийнято рішення про надання Україні зброї.
  • З перших днів війни Словаччина почала приймати у себе біженців з України і прийматиме й надалі в разі потреби і робитиме все для того, щоб українці в Словаччини почували себе в безпеці і мали все необхідне.
  • Україна є демократичною державою з європейськими цінностями, тому Словаччина докладатиме всіх зусиль, щоб Україна могла чим скоріше інтегруватися в Європейський Союз.

На зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що весь демократичний світ дивиться на мужність і хоробрість українського народу та зразкове керівництво Президента України Володимира Зеленського.

“Якби плани президента Росії Володимира Путіна йшли відповідно до його очікувань, сьогодні в Києві був би маріонетковий уряд під керівництвом Кремля. На щастя, це не так”, – сказала вона. – “Позиція Словацької Республіки була твердою та чіткою з самого початку війни. Словацька Республіка підтримує Україну не лише гуманітарно, політично, але й надає військову допомогу”.

За її словами, підтримати Київ зброєю правильно, адже Україна веде справедливу й оборонну війну.

Знімок екрана 2022 06 01 о 15.24.15

Президент Зеленський подякував Чапутовій за візит і підтримку України.

“Ми вдячні за підтримку Словаччини у підготовці нових маршрутів та можливостей для експорту продукції та інших критичних потреб України”, — сказав Зеленський. – “Я вдячний за те, як ви ставитесь до наших громадян, і впевнений, що разом ми зробимо все, що від нас залежить”.

Також Зузана Чапутова мала розмову з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Вони говорили також про допомогу в розширенні експорту товарів та зерна, а також про закупівлю палива.

“Словаччина повністю підтримує Україну на її шляху до ЄС… Ми переможемо разом!”, – написав Шмигаль у Twitter відразу після після зустрічі.

Fugs2enxeaegajp

Гаубиці Zuzana для України від Чапутової

Відразу ж після повернення в Словаччину Зузана Чапутова дала прес-конференцію в аеропорту імені Штефаника.

“Мир в Україні є життєво важливим інтересом Словаччини. Якщо Росія не зупиниться на Україні, вона ні перед чим не зупиниться. Тому ми повинні цим зацікавитися і допомогти Україні захиститися”, – сказала Чапутова.

Як повідомляє TASR, про візит в Україну вона сказала, як про один із найважливіших днів у її житті.

“Я бачила великі страждання і великий біль. Ми побували в околицях Києва і побачили низку розбомбованих цивільних будівель. З цього моменту було зрозуміло, що це були не випадкові блукаючі ракети, це було цілеспрямоване знищення Росією житлових будинків”, – сказала вона.

285026578 569387921211248 4672682434343906401 N

Президентка підтвердила, що словацькі гаубиці Zuzana незабаром можуть доставити Україні.

“Це комерційний контракт між Україною та компанією у Словаччині. Буквально вчора було погоджено і налаштовано останні речі”, – сказала Чапутова.

Вона також вказала, що Словаччина може направити Україні додаткову військову допомогу.

Використовуючи термін “геноцид” у зв’язку з ситуацією в Україні, Чапутова сказала:

“Використання цього терміну має бути констатовано судом. Але я можу сказати, що всі ознаки, які ми бачимо в Україні, є геноцидом”.

Нагадаємо, шо на початку травня президент України Володимир Зеленський виступив відеозв’язком перед Національними зборами Словаччини під час 65-ї сесії. У своєму виступі він згадав про підписану президентом Словаччини Зузаною Чапутовою декларацію щодо європейської перспективи України.

InfoPost.Media

Фото: TASR


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі