fbpx
28 Березня, 2022

Напередодні виборів хакери зламали низку проурядових угорських видань – СКРІН

Напередодні виборів хакери зламали низку проурядових угорських видань – СКРІН

У понеділок, 28 березня, анонімні хакери здійснили атаку на проурядові інформаційні ресурси Угорщини. На головних сторінках кількох видань, які контролюються або мають відношення до уряду Віктора Орбана, розмістили попередження про те, що громадяни читають пропагандистські ЗМІ.

Ще частина сайтів виявились недоступними для читачів, пише Telex.

Profimedia 0665596387

Хакери опублікували на зламаних сторінках, скільки обіцянок опозиційного кандидата на пост прем’єра Петера Маркі-Зая на посаді мера було виконано наразі. Вони також показали, скільки заяв у пресі та судових позовів про відшкодування отримали лояльні до влади сайти, які майже ніколи не надавали критичної інформації про урядову партію Фідес.

Що передувало хакерській атаці

У неділю в інтернеті з’явився відеоролик із попередженням на адресу уряду Угорщини та прем’єр-міністра Угорщини, записаний анонімними хакерами. Його на електронні адреси угорських ЗМІ розіслали із зашифрованої адреси Mailfence: anonce@mailfence.com.

У повідомленні йдеться про те, що всі країни та компанії повинні припинити підтримувати війну в Україні.

“Усі, хто продовжує вести бізнес з Росією або своєю владою підтримує Кремль, несуть відповідальність за вбивства мирного населення. Серед країн, які досі підтримують Володимира Путіна, уряд Угорщини є найпомітнішим. Незважаючи на те, що вони є членом ЄС і НАТО: вони накладають вето та блокують санкції проти Росії і намагаються уповільнити чи запобігти будь-яким контрзаходам. Кремлівська пропаганда відкрито поширюється. Ця війна має закінчитися”.

Прем’єр-міністра Віктора Орбана анонімні хакери у зверненні назвали “троянським конем Кремля у Європі”.

Зокрема, хакерські атаки здійснили щодо таких видань: Nemzeti Sport, Metropol, Figyelő, Szabad föld, 888.hu, Mandiner.

Тролінг угорського провладного “анонімуса”

Також хакери використали тролінг угорського уряду, написавши на зламаних сайтах “Нехтуйте нашою анонімною копією, замовленою за вашим бажанням, придумайте щось унікальне!”. Таким чином вони натякнули на проурядовий напрям діяльності угорського анонімного аккаунта, який напередодні виборів почав публікувати компрометуючі матеріали стосовно опозиційних політиків.

Ситуація зі свободою преси в Угорщині

За повідомленням Telex, Два найбільш відвідуваних інтернет-видання Угорщини за останні двадцять років, Origo та Index довгий час були безкоштовними, але тепер обидва потрапили під вплив провладних кіл, як і один із найпопулярніших комерційних каналів TV2.

Газета Népszabadság була змушена закритися. У переважній більшості регіональних газет і сотнях інтернет-ЗМІ майже неможливо знайти критику правлячої партії та Віктора Орбана. Стратегією провладних кіл за останні роки став не запуск нових медіа, а скоріше придбання усталених, добре функціонуючих, широкомасштабних медіа.

Реакція угорського уряду на хакерську атаку

Реакцією міністра юстиції Угорщини Юдіт Варги на злам проурядових медіа стало побоювання за свободу преси.

“Всесвітньо відома “ліва” свобода преси проявляє себе. Сьогодні вранці кілька угорських “правих” новинних порталів зазнали нападу. Їх зробили недоступними просто тому, що вони наважилися писати інакше, ніж основні міжнародні ліберальні ЗМІ. Це нас чекатиме, якщо 3 квітня до влади прийдуть ліві? Робити портали недоступники, а журналістам перешкоджати працювати? Ліві найняли злочинців у кампанії?” – написала міністр.

1648449779 Temp Lghikk Cikktorzs Komplex Kicsi@4x

Нагадаємо, за результатами недавнього опитування, українці визначились зі своїми друзями та недругами серед інших країн. Однозначними ворогами більшість українців назвали Росію та Білорусь, при чому рішення щодо Росії виявилось безпрецедентно одностайним. Серед друзів – практично всі країни Європи, однак тут не всі отримати однозначну прихильність. Так, у респондентів виникли сумнівання у дружності Угорщини та Німеччини.

 

InfoPost.Media

Титульне фото з відкритих джерел


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі