fbpx
02 Грудня, 2021

Військова розвідка Словаччини зафіксувала посилення кіберзагроз

Військова розвідка Словаччини зафіксувала посилення кіберзагроз

Військова розвідка Словаччини у 2020 році зафіксувала зростання тенденції поширення загроз в інформаційному та кіберпросторі країни. Посилилися інформаційні атаки ззовні з метою поляризації суспільства в Словаччині та послаблення легітимності державних інституцій, у тому числі у зв’язку із заходами проти пандемії.

Про це йдеться у звіті про виконання завдань військової розвідки за 2020 рік, який у середу затвердили депутати Національної ради Словацької Республіки, повідомляє Aktuality.

Kiber Sk

Звіт у середу вранці під час закритої частини засідання представив депутатам заступник міністра оборони Ярослав Надь (Jaroslav Naď). Про короткий зміст цього звіту повідомила речниця Міністерства оборони Мартіна Коваль Какащикова (Martina Kovaľ Kakaščíková).

Звіт військової розвідки у 2020 році здебільшого (на 60%) зосередився на країнах СНД та України. Більшість оброблених матеріалів було присвячено безпековій ситуації (69%), далі йдуть військово-економічні інтереси та військова бойова техніка (14%), асиметричні загрози (12%) та іноземні спецслужби (5%).

У сфері кібербезпеки Центр кіберзахисту військової розвідки Словацької Республіки зафіксував кілька передових кіберкампаній. Прикладом є глобальна кампанія, яку проводить угруповання KIMSUKY, пов’язане з діяльністю військової розвідки КНДР. Його метою було викрасти конфіденційну інформацію із середовища розробки та досліджень військової техніки.

У звіті також йдеться про активізацію діяльності іноземних розвідувальних служб на території Словацької Республіки. У 2020 році це були переважно розвідувальні служби Російської Федерації та Китайської Народної Республіки. Це була спроба збільшити вплив і підірвати довіру до політичної системи Словацької Республіки та довіру до Євросоюзу і НАТО, або налагодити контакти та проникнути в Міністерство оборони Словацької Республіки з метою отримання секретної інформації. Про подробиці не повідомляється.

Серед інших питань у звіті йшлося про те, що протягом 2020 року зафіксовано зменшення кількості мігрантів, які прибули до Європи, а саме на 26 відсотків у порівнянні з 2019 роком. Також йдеться про значне зменшення порушень словацького повітряного простору на словацько-українському кордоні в річному обчисленні. У самій Словаччині посилилася активізація та координація окремих осіб та організацій, які підтримують ідеї правих екстремістів.

Нагадаємо, Словаччина посіла третє місце з восьми країн Центральної та Східної Європи за рівнем протидії російському та китайському впливам. Найбільшу стійкість проявили Чехія та Румунія. Про це йдеться у дослідженні GLOBSEC щодо стійкості та вразливості країн до іноземного впливу, особливо Росії та Китаю.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі