fbpx
26 Травня, 2023

Єврокомісія погодила Угорщині зміни до контракту із «Росатомом» щодо будівництва АЕС

Єврокомісія погодила Угорщині зміни до контракту із «Росатомом» щодо будівництва АЕС

Угорщина отримала погодження Єврокомісії на внесення змін до контракту на будівництво двох енергоблоків АЕС «Пакш-2», укладеного з російським «Росатомом».

Таким чином Єврокомісія дозволила Угорщині врегулювати питання фінансування будівництва росією таким чином, щоб уникнути санкцій.

«Вчора ми отримали зелене світло від Європейської комісії. Вона схвалила зміни до контракту як щодо будівництва, так і щодо фінансування», – сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Зазначимо, що у 2014 році «Росатом» і угорська MVM підписали документи щодо будівництва двох нових енергоблоків №5 і 6 (Пакш-2) на АЕС «Пакш». Загальна вартість проекту оцінювалася в 12,5 млрд євро, частину з якого кредитом мала профінансувати рф. До речі, пропозиція привабливих кредитів є, мабуть, найпотужнішим інструментом Росії. Ці позики зазвичай забезпечені державними субсидіями та покривають щонайменше 80% витрат на будівництво. Такими пропозиціями від росії крім Угорщини скористались також Бангладеш та Єгипет.

У серпні 2022 року Росатом отримав дозвіл від Управління з атомної енергії Угорщини на будівництво енергоблоків.

За запевненням угорської сторони, необхідність внесення змін до контрактів виникла у зв’язку із  «застарілістю через зміни в правовому та технічному середовищі» і не пов’язані зі зміною вартості проекту чи його фінансування. Так, зокрема, глава канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив Bloomberg, що йдеться нібито про виключно технічні зміни.

У зв’язку з цим у квітні 2023 року Петер Сійярто навіть здійснив візит до Москви, де зустрівся з головою «Росатома» Олексієм Ліхачовим.

Для чого Угорщині «Пакш»

АЕС «Пакш», побудована за радянським проектом, має чотири енергоблоки. Це єдина діюча атомна електростанція в Угорщині, яку ввели в експлуатацію в 1982 році. Планувалося, що станція працюватиме 30 років, але потім термін її експлуатації продовжили ще на 20 років. У грудні парламент Угорщини прийняв закон про продовження терміну ще на два десятиліття – до 2052-2057 років.

Виробництво первинної енергії в Угорщині суттєво скоротилось за останнє десятиліття. У 2021 році Угорщина отримувала більшу частину електроенергії з атомних електростанцій, на які припадало 46% загального виробництва електроенергії. Викопне паливо, таке як природний газ і вугілля, було другим найбільш використовуваним джерелом енергії в країні. За оцінкою того ж року залежність Угорщини від імпорту енергоносіїв становила 54%, адже країна має довгу історію залежності від викопного палива від Росії — починаючи з 1960-х років із відкриттям нафтопроводу «Дружба». Те ж стосується постачання природного газу, в якому з 1990-х років Угорщина зробила ставку на довгострокові контракти з російською компанією «Газпром».

Однак саме після 2014 року Угорщина зосередилась на підтримці своїх ядерних генеруючих потужностей, увійшовши до десятки країн, які запланували будівництво нових атомних реакторів.

Statistic: Number of planned nuclear power reactor additions worldwide as of May 2022, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Варто додати також, що ЄС поки що не вводив санкцій проти російської атомної промисловості, хоча низка країн, зокрема Польща, вимагають цього вже давно.

Як світ залежить від російського атома

Попри відносну злагодженість у відмові від викопних енергоносіїв з росії, подолати залежність від її величезної атомної промисловості є суттєво складнішим завданням. У 2021 році «Росатом» був третім за величиною постачальником урану в Європі, на нього припадало 20% від загального обсягу. А оскільки готових альтернатив з постачання ядерного палива для європейських атомних станцій після російського вторгнення в Україну виявилось небагато, то санкції проти «Росатома» не отримали підтримки попри заклики українського уряду.

Через свою корпорацію росія контролює 38% світового обсягу конверсії урану (процес хімічної перероблення) та 46% потужностей зі збагачення урану — важливі кроки у виробництві придатного для використання палива.

У п’яти країнах Євросоюзу кожен з 18 реакторів побудований росією. Крім того, планується, що незабаром запрацюють ще два в Словаччині, а два будуються в Угорщині на АЕС «Пакш». Так, наприклад, з 2012 по 2021 рік «Росатом» розпочав будівництво 19 ядерних реакторів, з яких 15 – за кордоном. Для порівняння — Китай за кордоном почав будувати тільки 2 реактори із 29 запланованих.

«Росатом» через свою дочірню компанію «ТВЕЛ» був практично єдиним постачальником технології в процесі перетворення урану в ядерні паливні стрижні для реакторів.

Моховце
АЕС в Моховце, Словаччина. Фото: Radovan Stoklasa / Reuters

Кроки Європи від російського палива

Згідно з дослідженням Королівського інституту об’єднаних служб (RUSI), вартість імпорту пов’язаних з Росією ядерних технологій і палива в усьому світі минулого року зросла до понад 1 мільярда доларів (940 мільярдів євро). Водночас у ЄС вартість ядерного експорту Росії впала в деяких країнах (Болгарія та Чехія), але зросла в інших, включаючи Словаччину, Угорщину та Фінляндію. Попри це, після вторгнення в Україну в лютому 2022 року деякі європейські країни почали відходити від російського ядерного сховища енергії.

Тоді у гру активно вступила американська енергетична компанія Westinghouse Electric Company, яка почала шукати способи запропонувати альтернативне ядерне паливо Європі, але для отримання всіх ліцензій і дозволів потрібен деякий час. Крім того, існували побоювання, що паливо зі США може бути дорожчим, і незрозуміло, як Westinghouse впорається з системою управління відходами.

Контракти з компанією Westinghouse підписала енергетична компанія Чехії CEZ, яка також уклала угоди з французькою компанією Framatome на постачання паливних збірок для свого заводу в Темеліні.

У Фінляндії енергетична компанія Fennovoima припинила проблемний проект з Росатомом щодо будівництва ядерного реактора. Інша компанія, Fortum, найняла Westinghouse для розробки, ліцензування та постачання нового типу палива для свого заводу в Ловіїсі після закінчення поточних контрактів.

Болгарія підписала нову 10-річну угоду з Westinghouse про постачання палива для своїх існуючих реакторів. А минулого тижня американська компанія реалізувала плани щодо будівництва нових ядерних реакторів. Польща збирається побудувати свою першу атомну електростанцію з трьома реакторами Westinghouse. Нещодавно Польща завершила передостанній раунд екологічних переговорів із Данією Німеччиною та іншими зацікавленими сторонами. Попереду ще лише переговори щодо винесення екологічного рішення з Австрією.

 

Infopost.Media
Титульне фото: Attila Kisbenedek /AFP via Getty Images

Коментарі