fbpx
18 Лютого, 2023

Молдова – нова Україна: чи стане сусідня країна майданчиком для російської агресії

Молдова – нова Україна: чи стане сусідня країна майданчиком для російської агресії

У неділю, 19 лютого, в столиці Молдови заплановані акції протесту проти дій уряду під приводом низького рівня життя в країні. Організаторами протестного руху очікувано стали проросійські партії, очолювані олігархами-втікачами Іланом Шором і Владом Плахотнюком.

Проте, за словами президентки Молдови Майї Санду, звичайні мітинги є тільки прикриттям для справжніх намірів щодо насильницької зміни влади в країні

«План на наступний період передбачає дії диверсантів з військовою підготовкою, у цивільному одязі, які будуть здійснювати насильницькі дії, напади на деякі державні будівлі та захоплення заручників», – сказала Санду.

E890cebe43d8db71cc109ac62b15b2f4

Колаж: Știri.md

Санду додала, що Росія готує напади на державні інституції в Молдові та планує завозити навчених іноземців з Білорусі, Сербії та Чорногорії (свою причетність до цього, до речі, згодом заперечили Сербія та Чорногорія).

Тим часом лідер партії олігарх-втікач Ілан Шор звинуватив Санду в спробі узурпації влади та закликав до нових протестів.

Він виступив після того, як Санду закликала парламент проголосувати за нові безпекові закони, які нададуть спецслужбам більше повноважень стежити за особами, підозрюваними в роботі на інші держави, без обов’язкового мандата суддів.

«Якщо це буде запроваджено на практиці [нові закони про безпеку], це призведе до нових зловживань владою та порушень прав людини та обмеження прав громадян», — заявила депутат від партії Шор Марина Таубер.

Вона, до речі, у 2014 році стала фігуранткою розслідування щодо розкрадання одного мільярда доларів США із банківської системи.

Наприкінці  жовтня минулого року вийшла стаття The Washington Post, сформована на даних розвідки, у якій стверджувалось, що Ілан Шор та його партія підтримуються Москвою через ФСБ. За інформацією журналістів, російська спецслужба через російські державні компанії підтримує мережу молдовських політиків десятками мільйонів доларів, щоб повернути Молдову обличчям до Росії.

«Уряде, оплати наші рахунки»: популізм на озброєнні проросійської опозиції

До організації мітингу 19 лютого в Молдові пройшла популістична кампанія, організована проросійськими партіями, зі збору підписів від соціально незахищених категорій населення, щоб уряд оплатив усі їхні рахунки.

Ілан Шор також пообіцяв, що якщо прийде до влади, то заплатить усім за рахунки коштом зовнішніх позик і грантів, наданих Молдові європейським урядом.

Подібні щоденні малі та щотижневі великі протести в Кишиневі з вимогою відставки уряду партія Шор організовувала з серпня по грудень минулого року. Людей з усієї Молдови звозили автобусами до Кишинева.

675717a7e912ac87399a8ab7337ad1b6

Фото: Știri.md

Чому ці мітинги небезпечні для Молдови

Молдовська та українська розвідки стверджують, що Росія планує використовувати диверсантів з-за кордону, щоб проникнути на протести в Молдові та атакувати державні установи. Про такі таємні операції Росії в Молдові повідомив президент України Володимир Зеленський під час візиту до Брюсселя 9 лютого.

У SIS лише підтвердили заяви глави сусідньої держави Володимира Зеленського, але не змогли повідомити інших деталей.

Експрезидент Молдови Ігор Додон, який теж належить до проросійської гілки у Молдові, заявив, що якби країні щось справді загрожувало, Санду або була б у бункері, або втекла б з країни. 

«Це не правильно. Завдання президента – заспокоїти громадян, а не вводити їх в оману та сіяти паніку», – написав Додон на своїй сторінці у Facebook.

Новий прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан тим часом заявив, що «ризики для безпеки в регіоні є високими, що має серйозні наслідки для Молдови».

«Наша країна є об’єктом безпрецедентних загроз і спроб дестабілізації. Уряд надасть пріоритет громадському порядку, безпеці громадян, збереженню стабільності та єдності країни через політику згуртованості та активну зовнішню політику, а також модернізацію силових структур», – сказав Речан.

 

Читай також:

Молдова стурбована можливим нападом Росії з території Придністров’я

Ще одним джерелом загрози для Молдови може бути територія Придністров’я, де дислокується близько 1500 російських військових, які офіційно вважаються за миротворців, а неофіційно – збройними силами. Фактично вони виступають основою існування так званої Придністровської Республіки. Протягом весни у інформаційному просторі була інформація, що якщо російським військам вдасться окупувати Одесу, наступною метою буде створення сухопутного коридору між окупованими українськими чорноморськими територіями та Придністров’ям

У Росії Молдову бачать ще однією Україною

Процес перетворення «Молдови, суверенної країни зі своїми традиціями, цілями та завданнями, на іншу Україну не лише триває, а й набирає обертів». Про це заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова. 

Її «схвилювало» те, що в молдавській пресі «відкрито обговорюється питання про доцільність збереження радянських пам’ятників і продовжується політика героїзації поплічників нацистів». Також вона звинуватила Молдову у проведенні політики асиміляції російської мови

Крім того Захарова провела паралель між Молдовою та Україною у заявах керівництва країни про недостатність нейтралітету і намір зміцнити відносини з НАТО.

Чи спроможна Росія напасти на Молдову?

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане стверджує, що Росія зараз не має сил для нападу на Республіку Молдова. Він припустив, що зараз вона намагається перешкодити прозахідному вектору країни та розділити населення.

«Сьогодні у Росії не вистачає сил, тому що дійти до Придністров’я, оточити Україну ззаду…, тому що такий план — взяти Одесу і створити сухопутний коридор до Придністров’я. Але ми не бачимо, що у Росії вистачить на це сил.

Те, що вони намагаються зробити, це перешкодити прозахідному курсу Республіки Молдова. Вони намагаються працювати з «розколами», які існують у цій країні, вони намагаються підірвати лідерство Майї Санду і вони намагаються зробити Молдову Україною, Грузією чи Боснією…»

Однак, за словами заступника генсека НАТО, Росія не має ні можливості, ні наміру розпочинати війну проти НАТО, адже у неї наразі вистачає проблем в Україні.

 

InfoPost.Media


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі