fbpx
25 Лютого, 2022

Санкції для Путіна: США, Британія, ЄС, Канада і Швейцарія посилили тиск на російську економіку

Санкції для Путіна: США, Британія, ЄС, Канада і Швейцарія посилили тиск на російську економіку

США та понад 30 держав партнерів узгодили “пекельні санкції” проти Росії. Про це заявив президент США Джо Байден після засідання Ради національної безпеки США.

Також перед тим Байден провів переговори з партнерами по G7. За його словами узгоджені санкції, що завдадуть болючий удар по Росії, пише Європейська правда.

“Ми обмежимо можливість Росії вести бізнес у доларах, євро, фунтах і ієнах, бути частиною світової економіки. Ми зупинимо здатність Росії фінансувати і нарощувати військо. А обмежимо їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці 21 сторіччя”, – заявив президент США.

Image: Joe Biden

Економічний удар від США

Байден наголосив, що вже бачить результат санкцій – рубль обвалився до історичного мінімуму, ринок російських акцій просів.

Байден також додав, що США вже наклали санкції на російські банки з активами понад трильйон доларів, які разом складають близько третини банківської системи РФ.

“Сьогодні ми наклали санкції на ще 4 російські банки, в тому числі ВТБ, другий найбільший барк Росії з активами $250 млрд”, – додав він.

Також США запроваджують додаткові фінансові обмеження для РФ.

“У вівторок (після визнання “незалежності” так званих Л/ДНР) ми закрили можливість для російського уряду позичати у американських та європейських інвесторів. Тепер ми запровадимо ті самі обмеження для найбільших російських державних підприємств – компаній з активами понад $1,4 трильйони”, – пояснив Байден.

І насамкінець, за оцінкою Байдена, санкції мають вбити високотехнологічні галузі, включно з ракетною програмою.

“27 держав ЄС, Британія, Канада, Австралія, Японія, Нова Зеландія та багато інших посилять спільний ефект нашої відповіді”, – заявив Байден.

Урсула фон дер Ляєн

Санкції Євросоюзу

ЄС повідомив деталі нових санкцій, погоджених блоком у зв’язку з початком Росією масштабної агресії проти України. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, погоджений лідерами пакет санкцій буде мати масштабні наслідки для економіки РФ та російських еліт.

Санкції запроваджуються проти фінансового, енергетичного сектору, транспортної сфери, експортний контроль та у візовій політиці.

Фінансові санкції закриють Росії доступ до найважливіших ринків капіталу.

“Це зачепить 70% російського банківського ринку, а також найважливіші державні компанії, у тому числі у військовому секторі, і ці санкції збільшать витрати Росії по займах, призведуть до прискорення інфляції і поступово підриватимуть промисловість”, – заявила президентка Єврокомісії.

  • Санкції проти російських еліт не дадуть їм можливість зберігати свої активи у Європі.
  • Санкції проти енергетичного сектору, за її словами, ускладнять для Росії оновлення нафтопереробного обладнання.
  • Повністю забороняється продаж російським компаніям літаків, деталей та авіаційного обладнання.
  • ЄС обмежує доступ РФ до новітніх технологій, важливих для модернізації та розвитку, як напівпровідники та інші передові технології.
  • Щодо візової політики, російські дипломати і бізнесмени втратять привілейовану можливість в’їзду до країн ЄС.

“Три чверті нинішнього комерційного аерофлоту Росії – це літаки, побудовані в США, ЄС і Канаді, і тому дуже залежать від цього”, – зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії зазначила, що всі ці заходи запроваджуються у координації з іншими західними партнерами.

Відповідь Британії

Британія оголосила санкції проти ВТБ і заборонила польоти “Аерофлоту”.

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про запровадження нових економічних санкцій проти Росії.

“Ці повноваження дозволять нам повністю виключити російські банки із фінансової системи Великобританії… позбавивши їх доступу до фунтів стерлінгів та здійснення платежів через Велику Британію. Оскільки близько половини торгівлі Росії в даний час здійснюється в доларах США та фунтах стерлінгів, я радий повідомити Палаті представників, що Сполучені Штати вживають аналогічних заходів”, – сказав Джонсон.

Джонсон сказав, що сума грошей, яку громадяни Росії зможуть покласти на свої банківські рахунки у Великій Британії, буде обмежена.

За його словами, авіакомпанії “Аерофлот” заборонять польоти до Великобританії, а щодо техніки, що продається в Росію, буде запроваджено “жорсткий експортний контроль”.

Аналогічні заходи буде введено і щодо Білорусі, заявив прем’єр.

“Олігархам у Лондоні ніде буде сховатися”, – додає він.

Уряд Великобританії має намір заморозити активи всіх великих російських банків із негайним заморожуванням активів ВТБ, активи якого становлять 154 млрд фунтів стерлінгів.

Планується ухвалити закон, який забороняє всім російським компаніям залучати фінансування на ринках Великобританії.

Ввести санкції щодо фізичних та юридичних осіб та їх дочірніх компаній, до складу яких входить Ростех – найбільша оборонна компанія Росії.

Весь комплекс санкцій буде поширений і Білорусь.

A1fe6da1 Df43 4477 A336 D308cec6e273 W1597 N R1 St

Санкції від Канади

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив, що його держава вводить жорсткі санкції проти Росії у відповідь на вторгнення в Україну.

Нові санкції будуть спрямовані проти 58 осіб та організацій, пов’язаних з Росією, включаючи членів російської еліти та їхем сім’ї, приватну військову компанію “Вагнера” та великі російські банки.

Санкції торкнуться і членів Ради безпеки Росії, зокрема ключових міністрів уряду РФ, включаючи міністрів оборони, фінансів і юстиції.

Канада також анулює існуючі експортні дозволи для Росії і не видаватиме нових.

Трюдо також сказав, що федеральний уряд приділятиме пріоритетну увагу імміграційним заявам для українців, які хочуть переїхати до Канади. Він додав, що уряд запускає спеціальну телефонну лінію для всіх, хто має термінові питання щодо еміграції з України.

Швейцарія не дозволить Росії обходити санкції

Швейцарія посилить свої заходи проти Росії після її вторгнення в Україну, заявив у четвер президент Ігнасіо Кассіс. Хоча ці заходи не включатимуть негайне заморожування мільярдів франків, що знаходяться на рахунках росіян у Швейцарії.

За його словами, уряд скоригує свої правила, щоб Швейцарію не можна було використати для обходу санкцій, запроваджених Європейським Союзом.

“Нейтралітет не означає байдужості”, – сказав Кассіс у четвер.

Берн посилить заходи, які він запровадив після анексії Криму Росією в 2014 році, щоб не дати Росії використовувати Швейцарію для обходу санкцій ЄС.

Нагадаємо, в ніч на 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив із екстреним зверненням до росіян, в якому повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі.

За його словами, Росія прийняла рішення про проведення спеціальної операції на території України.

 

InfoPost.Media

Титульне фото: NBC News


Що таке Infopost.Media?

Це суспільно-політичне видання, яке розповідає українській аудиторії про національні меншини, а їм – про сучасну Україну. Ціль Infopost.Media – посилити національний діалог та згуртованість, протидіяти дезінформації та маніпуляціям, а також повернути Україну в її рідний дім – вільну спільну мультикультурну Європу.

Коментарі