fbpx
26 Вересня, 2024

Парламент, опозиція та розвідка: як коаліція Фіцо бере під контроль владу в країні

Парламент, опозиція та розвідка: як коаліція Фіцо бере під контроль владу в країні

У Словаччині коаліція трьох партій (Smer-SD, Hlas-SD та SNS) під керівництвом прем’єр-міністра Роберта Фіцо все більше отримує контроль над парламентом, усуваючи опозиційних політиків з посад та нехтуючи парламентськими традиціями. Найбільш резонансними стали звільнення лідера опозиції Міхала Шимечки (Michal Šimečka) з посади віце-спікера Національної ради та усунення голови парламентського комітету з нагляду за словацькою розвідкою.

«Мінус» контроль над розвідкою

Одним з найсвіжіших кроків для усунення опозиції від контролю за владою стало де-факто захоплення контролю представниками урядової коаліції прем’єра Словаччини Роберта Фіцо над парламентським комітетом, який наглядає за Словацькою розвідувальною службою (SIS). За парламентською традицією цей комітет очолює депутат Національної ради від опозиції. Досі цей ключовий парламентський комітет не функціонував майже 4 місяці після того, як опозиційну депутатку Марію Колікову (Mária Kolíková, SaS) усунули з посади. Однак критики такого рішення вважають, що причини її звільнення можуть бути сфабрикованими.

402306669 736718501604537 1735537998049173080 N

Коаліція ж на місце опозиційної депутатки призначила депутата Самуеля Мігаля (Samuel Migaľ, Hlas-SD/NI) тимчасовим головою комітету, дозволивши йому провести перше засідання, призначити двох заступників голови комітету від коаліційних партій Smer-SD/NI  та SNS і… піти з посади.

Це викликало серйозні побоювання щодо неупередженості комітету та його здатності ефективно розслідувати важливі питання, такі як ймовірне придбання шпигунського програмного забезпечення Pegasus. Додаткове занепокоєння викликає те, що словацьку розвідку очолює Павол Гашпар (Pavol Gašpar) — син впливового депутата від партії Роберта Фіцо Smer-SD Тібора Гашпара (Tibor Gašpar), якого звинувачують у корупції та підозрюють у причетності до організованої злочинності. Зараз він є головою парламентського комітету з питань оборони та безпеки.

 


Для контексту варто додати, що у травні цього року Тібор Гашпар провів закриту зустріч із послом Росії в Словаччині Ігорем Братчиковим. На ній був присутній і депутат від коаліції Самуель Мігаль. Однією з тем розмови, за словами самого Мігаля, була можлива співпраця у сфері кібербезпеки.

 

Марія Колікова, у свою чергу, ініціювала екстрене засідання комітету з розглядом питань про можливе придбання словацькою розвідкою шпигунської системи Pegasus, погроз чиновникам та повідомлень про мінування шкіл, запросивши на засідання і Роберта Фіцо.

Коаліція Фіцо усунула лідера опозиції з керівної посади в парламенті

Лише тиждень тому правляча коаліція мінімальною кількістю голосів також усунула лідера опозиції Міхала Шимечку (Progressivne Slovensko/RE) з посади віце-спікера парламенту. Цю посаду також традиційно займає представник опозиції. При цьому навіть троє членів коаліції відмовилися голосувати за звільнення Шимечки.

20240912nrsr13071748
Міхал Шимечка та Тібор Гашпар. Фото: TASR

Ініціювала відставку Міхала Шимечки група депутатів правлячої коаліції на чолі з віце-спікером Тібором Гашпаром (Smer-SD/NI). Мотивом для звільнення стали звинувачення у його можливій причетності до спроби вбивства прем’єр-міністра Роберта Фіцо (Smer-SD/NI) та отримання державних субсидій для неурядових організацій членами сім’ї колишнього віце-спікера. Сам же прем’єр-міністр Фіцо подякував депутатам за рішення про усунення Шимечки.

Причини усунення Шимечки викликали різні реакції серед словацьких політиків. Прихильники уряду стверджують, що він організовував опозиційні вуличні протести через побоювання щодо розкриття фінансування своїх родичів коштом різних фондів. Водночас партія «Прогресивна Словаччина» (PS) опублікувала список політиків правлячої коаліції, чиї організації також отримували державні субсидії в останні роки.

Напад Фіцо на Міхала Шимечку відбувся після того, як минулого тижня опозиція організувала акцію протесту проти дій міністра культури Мартіни Шимковичової та міністра юстиції Бориса Суско. Опозиція виступила проти звільнення главою Мінкульту керівника Словацького національного театру та директора Словацької національної галереї.

 

Infopost.media

Коментарі