fbpx
11 Жовтня, 2024

Європарламент голосуватиме щодо зняття недоторканості з головного суперника Віктора Орбана

Європарламент голосуватиме щодо зняття недоторканості з головного суперника Віктора Орбана

Головний прокурор Угорщини нещодавно звернувся до Європейського парламенту з проханням позбавити імунітету депутата Європарламенту Петерa Мадяра, лідера угорської правоцентристської партії Tisza (EPP), через начебто крадіжку телефону під час нічного відпочинку в Будапешті. Ця ситуація виникла після сварки між Мадяром та іншим гостем у нічному клубі, що призвело до висунення звинувачень у вересні.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола підтвердила отримання офіційного запиту з Будапешта на пленарному засіданні 10 жовтня. Це розпочинає тривалу процедуру розгляду справи Комітетом з правових питань (JURI), який повинен обговорити питання і представити проект звіту. Остаточне рішення щодо зняття імунітету буде ухвалене шляхом таємного голосування.

Якщо Європарламент вирішить підтримати зняття імунітету, угорські судові органи матимуть змогу продовжити розслідування проти Мадяра. Цікаво, що раніше він був прихильником правлячої партії Fidesz Віктора Орбана, але став активним критиком уряду після публікації компрометуючих записів.

Партія Tisza виступає як явна опозиція до Fidesz, отримавши значну підтримку на останніх виборах. За даними опитувань незалежної соціологічної компанії Median за вересень, Tisza має 39% голосів в Угорщині проти 43% прихильників партії Орбана. Петер Мадяр приєднався до вже існуючої партії Tisza у 2021 році, хоча активну діяльність вона почала цієї весни, та був обраний депутатом Європарламенту в червні.

Згідно з процедурою Європарламенту, Петер Мадяр має можливість зустрітися з комітетом JURI на наступному засіданні в листопаді. Однак наразі невідомо, чи скористається він цим шансом для захисту своїх інтересів перед європейськими законодавцями.

У свою чергу угорський прем’єр Віктор Орбан у розмові з журналістами в Страсбурзі 8 жовтня сказав, що це рішення (щодо зняття недоторканості, – ред.) залежить не від нього, а «це має прийняти Європейський парламент».

 

Infopost.media
титульне фото: FREDERICK FLORIN/AFP

Коментарі